CAM stantare/debitare

     

DE CE JETCAM EXPERT ?

Va vom prezenta in continuare pe scurt cateva din posibilitatile oferite de software-ul CAD/CAM pentru prelucrari prin stantare / profilare (cu laser, plasma, jet de apa) pe masini cu comanda numerica (CNC) JETCAM EXPERT:GEOMETRIE:

Primul pas in utilizarea programului este reprezentat de definirea geometriei piesei. JETCAM EXPERT include o componenta CAD proprie, dar permite de asemenea importul celor mai utilizate formate de fisiere in sistemele de proiectare asistata: DXF si IGES. Programul include facilitati de corectare si "curatire" automata de informatia inutila a fisierelor grafice. De asemenea, in program este inclus un viewer incorporat pentru fisiere DXF/IGES, care usureaza navigarea printre fisiere. In figura de mai jos este prezentata o fereastra a modulului CAD din JETCAM EXPERT:

geometrieALEGEREA SCULELOR:

Programul JETCAM EXPERT permite alegerea automata a sculelor in functie de posibilitatile masinii unelte, materialul de prelucrat si preferintele utilizatorului. Programul permite definirea unor biblioteci de scule standardizate precum si definirea unor scule speciale. Alegerea sculelor pentru prelucrarea unei componente poate fi facuta pentru diferite unghiuri de asezare a componentei pe masa masinii. Exista de asemenea posibilitatea controlului asupra modului de descarcare a pieselor de pe masa masinii si asupra modalitatilor de eliminare a deseurilor. Programul ofera posibilitatea definirii unor scule preferate, sau de definire a unor configuratii standard a magaziilor de scule, in scopul asigurarii unei selectii optime a sculelor. In figura de mai jos este prezentata o fereastra de lucru din modulul de alegere a sculelor pentru prelucrarea unei componente:

sculeCROIREA:

Programul JETCAM EXPERT ofera posibilitatea utilizarii unui numar variat de algoritmi de croire, de la simpla insiruire a unor componente similare ca forma pe foaia de tabla, pana la aranjarea optima a componentelor de forme diferite, in "cuiburi" dreptunghiulare, sau de tip free-form. Modulul de croire urmareste optimizarea consumurilor de material, luand in acelasi timp in considerare posibilitatile masinii-unelte si ale sculelor utilizate. In figura de mai jos este prezentata asezarea componentelor similare a caror geometrie a fost definita mai sus, pe foaia de tabla semifabricat, asezare rezultata in urma rularii algoritmului de croire. Se poate observa ca spatiul alocat clemelor de fixare nu este utilizat (se poate activa optiunea de utilizare a acestui spatiu !!)

croire

Pentru a ilustra modul a lucru a algoritmilor de croire diferiti, in figurile de mai jos sunt prezentate rezultatele rularii a doua tipuri de algoritmi:
      - algoritm de croire a pieselor diferite, rotite cu pasi unghiulari multipli de 90 de grade, asezate in cuiburi de forma dreptunghiulara
      - algoritim de croiere a pieselor diferite, rotite cu pasi unghiulari multipli de 15 de grade,asezate in cuiburi de forma neregulata

croire-rectangulara croire-free-form

Se observa ca gradul de utilizare al materialului este mai mare in cazul al doilea. In concluzie, utilizarea unor algoritmi de croire cat mai performanti influenteaza semnificativ costurile de productie.

OPTIMIZAREA TRASEULUI SCULEOR SI SIMULAREA PRELUCRARII:

Programul contine si un modul de simulare grafica a prelucrarilor, care include rutine avansate de optimizarea a succesiunii de intrare a sculelor in prelucrare, precum si rutine de optimizare a traseului fiecarei scule. Ordinea de utilizare a sculelor si traiectoria fiecarei scule sunt generate automat, fiind permisa modificarea manuala a acestora in functie de preferintele utilizatorului. Pe parcursul optimizarii si simularii este asigurata si evitarea coliziunilor. De asemenea, post-procesoarele includ, la cerere, suport pentru sistemele de incarcare/descarcare automata a foilor de tabla de pe masina (tip Sheetmaster, Trumalift, Pullmax, etc.). In figura de mai jos este prezentata o fereastra din a modulului de optimizare si simulare:

simulareGENERAREA PROGRAMULUI NC:

JETCAM EXPERT ofera post-procesoare pentru majoritatea masinilor unelte de stantat cu comanda numerica si/sau masinilor unelte de profilat (cu laser, plasma, jet de apa) cu comanda numerica. Generarea programului NC pentru prelucrare se face intr-o forma optimizata, incluzand subrutine. Se poate opta pentru generarea programului in format ISO sau EIA. De asemenea, programul poate fi trimis direct la echipamentul CNC al masinii unelte, poate fi salvat ca fisier pe PC, poate fi afisat pe ecran sau poate fi perforat pe banda. Se poate de asemenea estima timpul de rulare al programului, in functie de masina unealta utilizata. Din multitudinea de masini unelte pentru care exista post-procesoare in JETCAM EXPERT putem mentiona cateva tipuri: AMADA, BEHRENS, FAGOR, FINN-POWER, HEIDENHAIN, LASER LAB, LVD, MAZAK, PRIMA LASER TRUMPF, etc.IMPORTANT: JETCAM EXPERT VA CONFERA IDENPENDENTA FATA DE TIPUL MASINILOR UTILIZATE !

Principalul avantaj al programului JETCAM EXPERT este faptul ca nu veti depinde niciodata de un anumit producator de masini. Daca aveti deja o masina de un anumit tip, puteti cumpara fara probleme o masina de la un alt producator, cu siguranta JETCAM are deja postprocesorul de care dumneavoastra aveti nevoie. Nu veti fi obligat astfel sa cumparati un nou soft ci numai un nou post-procesor, ceea ce nu se intampla in cazul in care odata cu masina luata de la un producator ati achizitionat si softul respectiv.

In figura de mai jos este prezentat un fragment dintr-un program generat de JETCAM EXPERT (pentru o masina de stantat cu comanda numerica TRUMPF 500R):

program

Pentru detalii legate de utilizarea programului JETCAM EXPERT, politica de preturi, instruire pentru utilizarea programului, va rugam sa ne contactati !